§ 1 Fackligt organiserade medlemmar, anslutna till Svenska Kommunalarbetare-förbundets sektioner i Malmö, Föreningen verkar under företagsnamnet Kommunalarbetarna i Malmö Försäkringsförening
§ 2 Verksamhet
Föreningens ändamål är att utbetala ersättning för olycksfall inträffade utom arbetet, samt utbetala ersättning som begravningshjälp försäkringsklass försäkringsklassolycksfall 2 kap 11§ p.1 respektive 12§ p.1a försäkringsrörelselagen. (2010-2043)
§ 3 Medlemskap
Medlemskap i föreningen grundas på medlemskap i någon av Svenska Kommunal-arbetareförbundets sektioner i Malmö. Sektionsmedlem som hos sektionen begär medlemskap och som därefter till föreningen erlägger årsavgift (medlemsavgift) blir medlem i föreningen från och med ingången av ansökningsmånaden.
Medlem som blivit pensionär har rätt att kvarstå som medlem i föreningen.Den som inte längre tillhör någon sektion enligt första stycket skall, med undantag för sådan medlem som anges i andra stycket, uteslutas ur föreningen. Medlem, som inte erlagt sin årsavgift till föreningen, skall uteslutas ur föreningen. Medlem, som uteslutits till följd av bristande betalning till föreningen och som alltjämt tillhör sådan sektion som anges i första stycket kan begära återinträde i föreningen om medlemmen fullgjort sin skyldighet att betala de avgifter som medfört uteslutningen till föreningen. Medlem har dock inte rätt till ersättning från föreningen för olycksfall som inträffat under tiden mellan uteslutningen ur föreningen och återinträdet som medlem.
Medlem har rätt att på skriftlig begäran utträda ur föreningen.
§ 4 Föreningens säte
Föreningens styrelse skall ha sitt säte i Malmö.
§ 5 Räkenskapsår
Föreningens räkenskapsår är kalenderår.
§ 6 Föreningens styrelse
Styrelsen skall bestå av fem (5) ordinarie ledamöter jämte två (2) suppleanter. Ordinarie styrelseledamöter väljs på två (2) år växelvis. Suppleanter väljs på ett (1) år. Styrelsen fördelar själv sina interna styrelsefunktioner. Avgående ledamot eller suppleant kan återväljas.
Styrelsen är beslutsför med minst tre (3) närvarande ledamöter.
Styrelsens beslut fattas med enkel majoritet. Vid lika röstetal gäller den mening som biträds av styrelsens ordförande vid sammanträdet.
§ 7 Valberedning
Vid årsstämma utses valberedning för ett (1) år. Valberedningen skall bestå av tre ( 3) ordinarie ledamöter .
Årsstämman beslutar vem som skall vara sammankallande.
§ 8 Revisorer
Vid årsstämma utses för tiden till och med efterföljande årsstämma tre (3) revisorer jämte två (2) suppleanter för granskning av styrelsens förvaltning och föreningens räkenskaper. Till årsstämman skall revisorerna avge en skriftlig revisionsberättelse, innehållande redogörelse för resultatet av granskningen och uttalande angående fastställelse av resultat- och balansräkningen samt beviljande av ansvarsfrihet för styrelsen.
§ 9 Styrelsens uppgifter
Det ankommer på ordförande och sekreterare att administrera medlemsmöten och styrelsemöten samt att föra matrikel över föreningens medlemmar. Styrelsen avgör frågor om antagande av medlem. Det ankommer på kassören sköta föreningens ekonomiska förvaltning samt att föra föreningens räkenskaper Styrelsen avgör frågor om antagande av medlem Styrelsen beslutar om placering av föreningens medel, varefter beslutet verkställs av ordförande och kassören. Styrelsen skall upprätta rksamhetsberättelse för verksamhetsåret , vilken skall tillsammans med revisionsberättelsen överlämnas till årsmötet för godkännande.
§ 10 Firmateckning
Föreningens tecknas av styrelsen.
Årsstämman kan besluta att viss ledamot eller vissa ledamöter ensamma eller i förening har rätt att teckna föreningen. För uttag från plusgiro och från bankkonto tecknas föreningen av kassören eller av två (2) styrelseledamöter i förening var för sig.
§ 11 Möten
Föreningen skall hålla ordinarie årsstämma före mars månads utgång året efter utgången av verksamhetsåret samt höstmöte före oktober månads utgång. Styrelsen äger rätt att kalla till extra årsstämma. Styrelsen är skyldig att kalla till extra möte om sådant påkallas av minst tio (10) procent av antalet medlemmar vid föregående års utgång. Kallelse till föreningsmöten skall ske genom annonsering i ortstidning och på föreningens hemsida. Styrelsen kan fatta beslut om kallelse på annat sätt. Kallelse skall ske senast två (2) veckor före ordinarie höst- och årsstämma och 2 veckor före extra årsstämma. Minst en (1) månad skall förflyta mellan ordinarie årsstämma och extra årsstämma.
Vid ordinarie höstmöte skall följande ärende behandlas.
Vid ordinarie årsstämma skall följande ärenden behandlas:
Vid omröstning gäller enkel majoritet. Vid lika röstetal gäller den mening som biträds av årsstämmans ordförande.
§ 12 Medlemsavgifter
Medlemsavgiften (årsavgift) beslutas på höstmötet för nästkommande år, Medlemsavgiften uppgår till 140 kronor för aktiva medlemmar och 120 kronor för pensionärer Årsavgiften får efter förslag från styrelsen höjas med jämna tiotal kronor per år. Medlem som blivit pensionär erlägger den lägre årsavgift beslutad på höstmötget för nästkommande år.
Medlemsavgiften (årsavgiften) skall årligen betalas senast före april månads utgång. Ny medlem erlägger ingen årsavgift första året oavsett inträdesmånad. Detta gäller ej återinträde.
För det fall föreningens tillgångar visar sig otillräckliga för att bedriva föreningens verksamhet i enlighet med gällande lagkrav. kan föreningsstämman, på förslag av sturelsen. besluta att erforliga medel i skälig omfattning i förhållande till årsavgiften och ej överstiga denna, helt eller delvis ska uttaxeras på medlemmarna. Föreningen får besluta om uttaxering för verksamheten i dess helhet eller endast för antingen olycksfallsverksamheten eller begravningsförsäkringen. Beslut om uttaxering fattas av två tredjedelar av de röstande på förening sstämman.
§ 13 Medlems rättigheter och skyldigheter
Varje medlem som tillhör föreningen och fullgjort sina skyldigheter mot denna har rätt till ekonomisk ersättning för olycksfall utanför arbetstid enligt de regler som årsmötet beslutat om. Ersättning utbetalas efter styrkt intyg av läkare för sjukvårdande / rehabiliterande behandlingar såsom sjukgymnastik, vattengymnastik, massage och akupunktur med 80 kronor per kvitto. För ett och samma olycksfall utgår ersättning med högst 900 kronor sammanlagt. Ersättning utges endast mot uppvisande av originalkvitto. Ersättning utgår inte för tandvård eller hjälpmedel såsom för hörapparat, glasögon och liknande. Ersättning för resekostnader utgår inte. Ej heller utgår ersättning för medlems kostnader när denne har rätt av annan få motsvarande kostnadsersättning.
Begravningshjälp utgår med 4000 kronor enligt en av årsmötet fastställd förmånstrappa beroende på medlemmens ålder vid dödsfallet. Begravningshjälp utbetalas efter medlem som tillhörde föreninegn vid dödsfallet och som fullgjort sina skyldigheter gentemot denna. Begäran om ersättning skall framställas inom 24 månader från dödsfdallet är rätten till ersättning förbrukad.
Samtliga ersättningar utbetalas endast via bankkonto
Medlem som avgått ur föreningen äger inte rätt att återfå erlagda avgifter.
Medlem har inte rätt till återbäring eller annan värdeöverföring.
Medlem som erlagt årsavgiften för verksamhetsåret äger rätt att deltaga och rösta på föreningens årsstämma. Medlem äger rätt att lämna motion till föreningen. Motion ska vara skriftlig och vara styrelsen tillhanda senast 30 dagar efter verksamhetsårets utgång samt undertecknad och innehålla medlems personnummer, namn och adress.
Medlem äger rätt att begära omprövning av styrelsens beslut skriftligt om medlemmen anser att beslutet strider mot föreningens stadgar eller mot beslut antagna på årsstämma. Detta ska prövas på nästkommande årsstämma.
Medlem äger rätt att erhålla kopia av stadgar.
Medlem är skyldig att till styrelsen anmäla adressändring och eventuell e-postadress. Beslut om stadgeändring skall genom styrelsens försorg snarast underställas Finansinspektionen för godkännande genom anmälan av registrering. Beslutet får inte verkställas innan registrering skett.
§ 14 Fondbildning och förslusttäckning
De avgifter och intäkter under året som ej åtgått för föreningens utgifter skall avsättas till fond för olycksfallsersättning respektive för begravningshjälp. Förluster i föreningens verksamhet kan även täckas genom uttaxering beslutad i enlighet med § 12 2 st.
§ 15 Medelsförvaltning
Föreningens medel som inte bedöms erforderliga för löpande utgifter skall om möjligt placeras på räntebärande konto i bank eller annat kreditinstitut eller placeras i obligationer. Föreningens värdehandlingar skall förvaltas på betryggande sätt i enlighet med av styrelsen beslutad instruktion.
§ 16 Stadgeändring
Ändringar av stadgarna kan väckas av styrelsen, revisor eller medlem i föreningen. Beslut om ändring av stadgarna är giltigt om samtliga röstberättigade på mötet förenat sig om beslutet. Beslut om ändring av stadgarna är också giltigt om sådant fattats på två på varandra följande föreningsstämmor och därvid biträtts av minst två tredjedelar av de röstande på den sist hållna stämman.
Om beslutet innebär att ny grund för medlemskaps upphörande införs och skall detta gälla även dem som är medlemmar i föreningen när frågan avgörs, är beslutet giltigt endast om samtliga medlemmar biträtt det på årsstämman. Sådant beslut är dock giltigt om beslutet fattats på två på varandra följande ordinarie stämmor och biträtts av minst tre fjärdedelar av de röstande på den sist hållna årsstämman. Beslut om stadgeändring skall genom styrelsens försorg snarast underställas Finansinspektionen för godkännande genom registrering. Beslutet får inte verkställas innan registrering skett.
§ 17 Likvidation och upplösning
Om föreningsstämma fattar beslut om att föreningen skall upplösas alternativt träda i likvidation är detta giltigt endast om samtliga röstberättigade förenat sig därom. Om beslutet fattats på två på varandra följande stämmor, varav minst en är ordinarie, är beslutet giltigt om det biträtts av minst två tredjedelar av de röstande på den sista hållna årsstämman.
Om behörig myndighet fattat beslut om att föreningen skall upplösas skall detta verkställas utan att föreningen fattar eget beslut om upplösning.
Upplöses försäkringsföreningen skall, efter fullgörande av föreningens skyldigheter, kvarvarande medel delas lika mellan Allmänna Arvsfonden och Cancerfonden.
Vid röstningen om upplösning skall relativ majoritet gälla av närvarande röstberättigade medlemmar.
Dessa stadgar är reviderade och antagna enligt beslut på extra årsstämma den 16/11 2021 och på ordinarie årsstämma den 28/2 2022.
Ladda ner portokoll från stämman här.
Reinhold Fryksmo
Lennart Willander
Lars-Inge Malmborg
Åse Åman
Jeanine Lundmark